Spring til indhold

Partnership med en Ridgeback

  • af

I denne tid snakker jeg med rigtigt mange om hvad en Ridgeback er, om hvorfor den er anderledes end mange af de mere populære racer.  Meget af det kommer af racens historie og hvordan den oprindeligt er opstået.

Jeg har fundet nedenstående (på engelsk) på webben generelt om “hounds” (drivende jagthunde) og og “oversat” den til Ridgebacks

“Mange frustrationer med Ridgebacks kommer fra manglende forståelse af racen og hvad de oprindeligt er blevet fremavlet til.

Ridgebacks tror ikke på at de BEHØVER dig. Du er en dejlig del af deres liv – men du skal gøre dig fortjent til deres kærlighed.

Lad mig forsøge at forklare:

Andre racer, såsom Labradorer, Schæferhunde, Border Collie og en masse andre racer er lavet til at arbejde MED mennesket, det er i deres races DNA at samarbejde mod et fælles mål. Border Collien følger hyrdens ordre om at hyrde får. Labradoren følger jægerens ordre for at hente byttet – osv osv. De er menneskets team mates. Og den ene kan ikke opnå resultater uden den anden – det er den måde de er opdrættet på i generationer, de vil behage deres mennesker. De vil gøre deres herre glad.

Ridgebacks … ikke så meget….

Ridgebacks er blevet opdrættet til at blive sluppet løs i den afrikanske bush uden instruktion fra jægeren. De jager selvstændigt, tager deres egne beslutninger og finder selv ud af hvad der skal gøres. Og når det er gjort og de har fundet deres bytte forventer de at jægeren finder dem (hvem arbejder for hvem i denne situation?)

Så – ja – kan du se hvorfor Ridgebacks tænker anderledes?

Livet med en Ridgeback er mere som at være gift end at have en hund. Det er lang mere en ”fælles opgave” med alt den given og tagen dette indebærer. Ridgebacks gør ikke hvad du siger bare fordi du har sagt det. Dine ønsker er sekundære til deres behov, der skal være noget i det for dem. Der skal være en værdi. Hvis der ikke er nogen belønning i det er Ridgebacken ret ligeglad med hvad du beder dem om. Derfor er der nogen der synes de er stædige – eller værre – dumme.

Ridgebacks er ingen af delene, de er bare uafhængige og smarte. De prioriterer anderledes end andre racer. De prioriterer anderledes og DU er ikke altid deres prioritet.

Og, dette er PRÆCIST SOM DET SKAL VÆRE.

Det er den måde racen er skabt, det er alt sammen en vigtig del af at være en succesrig Ridgeback

Så når du arbejder med en Ridgeback skal du altid tænke:

  • Hvordan gør jeg mig selv til prioritet?
  • Hvad har JEG at give denne hund for at gøre MIG mere interessant end hvad den lugter – eller ønsker?
    • (og du skal aldrig forvente at noget vil være 100% effektivt hver gang – forvent altid at din Ridgeback opfører sig som en Ridgeback)

Vi mennesker tror altid, at det er os der bestemmer. Vi tror, at vi er i toppen af kæden – kransekagefiguren… og helt naturligt træner og bor vi med vores hunde på den måde – som om det er os der bestemmer.

Din Ridgeback ser ikke sådan på tingene, i bedste fald opfatter din Ridgeback dig som et medlem af familien  (og kun hvis du er meget heldig, som en forælder). Beordrer du dine søskende rundt og forventer at de bare gør hvad der bliver sagt?

Det meste af tiden ser din Ridgeback dig som en god ven. Og venskab er om at give og tage. Når et venskab er ude af balance – når en ven tager og tager men aldrig giver – så lider venskabet.

Ridgebacks er lykkeligst når deres mennesker arbejder med dem som de er. En tæt forbindelse med en Ridgeback kommer ikke af sig selv, men når den først er der er den fantastisk

Så hvis du har en Ridgeback eller ønsker en, elsk og værdsæt dem for hvad de er og ikke for hvad de ikke er

“author unknown”