Spring til indhold

Sundhed

Rhodesian Ridgebacks er generelt en sund race, for nogle år siden ville en DR journalist undersøge forskellige racers sundhed, deriblandt Ridgebackens og svaret fra de adspurgte dyrlæger var ensstemmingt at det ikke var en race der ofte blev set i konsultationen.

Men selvfølgeligt er der ting som Ridgebacken er mere udsat for end andre ting. Generelt er de mere udsat for skader end mange andre racer da det er en stor og meget aktiv hund, som glemmer AL forsigtighed når der er et bytte at jage. Derfor en en af de mest almindelige dødsårsager for yngre hunde mangel på snor. Mange “lydige” hunde er blevet dræbt af biler fordi der liiiiige var en kat eller en hare der skulle jages og jagten desværre gik over en vej.

Også alvorlige trauma – skader på krop og bevægeapperat – hører under den kategori, jeg kender personligt to Ridgebacks der decideret har spiddet sig selv på en gren i skoven under jagt på vildt. Begge hunde overlevede takket være hurtig indgriben fra deres ejere og dygtige dyrlæger. Men også mindre skader som afrevne tånegle og større rifter er rimeligt almindelige for den aktive hund.

Det er derfor altid en god ide at holde sin Ridgeback sygeforsikret!

Dermoid Sinus er den eneste decideret racespecifikke sygdom, men selvfølgeligt forefindes ikke racespecifikke sygdomme som cancer og allergi  også.

HD og AD (hofte og albue dysplasi) er til gengæld ikke normalt et problem for racen.

Jeg tester selvfølgeligt mine hunde så vidt muligt for de problemer som kan influere på deres afkoms livskvalitet og som findes i racen (se siderne om EOAD, JME og DM). Desværre findes der ikke mange relevante tests men utroligt mange irrelevante for ting som enten kun findes minimalt i racen eller som ikke på nogen måde influerer på hundens livskvalitet.  F.eks ville jeg forfærdeligt gerne være i stand til at DNA teste for cancer, allergi eller Dermoid sinus – men synes nok at en test for f.eks. det blå gen er ret irrelevant.
Læs mere om Rhodesian Ridgeback klubbens anbefalinger DNA test og genetik