Spring til indhold

EOAD – Early Onset Adult Deafness

Early Onset Adult Deafness – Tidligt Forekommende Voksen Døvhed – er en arvelig lidelse som er klinisk dokumenteret. De påvirkede/døve hunde viser umiddelbart normal hørelse I den tidlige udvikling, men senere vil disse hunde miste hørelsen, og hunden vil være komplet døv omkring 1 års alderen. Historiske observationer fra opdrættere og ejere foreslår, at tabet forekommer så tidligt som I 4 måneders alderen, og at hanhunde viser en tidligere forekomst end tæver.

Siden 2014 er der på UC Davis i Californien lavet forskning i arveligheden af denne lidelse og den ser heldigvis ud til at være simpel recessiv. DVS at begge forældre skal have genet for døvhed for at der er nogen fare for døve hvalpe.  Enkelte hunde bærer dele af genet, blandt andre Sammy som var den første vi fik testet, og hun har derfor status EOAD inconclusive. Men det har heldigvis vist sig at hendes “del” gen ikke var det udslagsgivende, da hendes søn Zulu, som både har hele genet fra sin far OG del-genet fra Sammy, og er iflg officiel BAER test, normalt hørende.

Hvis to forældre med status clear parres, så er hvalpene “clear by parentage” og det er ikke nødvendigt at teste. Du kan læse mere på https://projectdog.org/projects/ridgeback_deafness