Spring til indhold

Hofte og Albueledsdysplasi (HD og AD)

Mange store racer lider under artrose (gigt)  i bevægeapperatet og man høre ofte om selv ret unge hunde der skal aflives pgra af store problemer.

Heldigvis er det et emne som Ridgeback opdrættere verden over har taget alvorligt gennem årene. I USA reduceredes antallet af Ridgebacks med HD med 70% efter den amerikanske Ridgeback klub forbød avl på hunde med HD. Også I Danmark er Ridgebacken en race hvor HD er næsten ukendt efter over 10 år hvor den danske Rhodesian Ridgeback klubs etiske regler har forbudt avl på hunde med HD (dvs kun avl på hunde med HD status A eller B)

Faktisk er Ridgeback’en en race som bliver nævnt i større undersøgelser , som en race med meget sunde hofter. Læs bl.a. denne interessante artikel

I alt 24 af mine hvalpe har fået deres hofter og albuer bedømt enten af DKK eller anden stambogsførende institution (en del af hvalpene bor i udlandet og tæller derfor ikke med i DKKs statistik)

Heraf har de 19 HD status A og 5 HD status B dvs at ALLE har været HD fri! (i Danmark i samme periode har 5,5% af hundene fået konstateret HD)

23 af dem har fået deres albuer fotograferet, en af dem havde albue status 1 (let artrose i albuerne) (mod 12% af de danske Ridgebacks der har fået konstateret enten grad 1 eller 2 albue artrose)