Spring til indhold

Schweiss spor

caziba3.JPGOrdet Schweiss betyder blodspor og hentyder til det arbejde jagthunden laver når den opsporer det sårede bytte – det være sig efter vådeskud eller trafikuheld.
For ikke erfarne jagtfolk kan Schweiss træning umiddelbart virke svært og uoverskueligt, men reglerne for at træne Schweiss er knap så besværlige som man skulle tro:  de to største problemer er oftest at finde et egnet område prøv evt : Statsskovene http://www.sns.dk/Skovdist/distrikt.htm , men det er vigtigt at spørge om lov først, det behøver ikke at være decideret skov, men det er vigtigt at området er varieret og at der også færdes distraherende vildt i området  – og at skaffe blod, prøv evt.  egen slagter . Der skal bruges ca. 1/3 liter til at 400 m. spor.
Hundens kondition skal være i orden – der er IKKE overskud til at puste og stønne når et spor skal følges.
sammy schweiss.jpg
Træning af spor – Hvor ofte må jeg træne?
Al træning afhænger af det enkelte individ. Det foreslås en gang om ugen eller hver 10.dag. Påtænker du at melde din hund til prøve, mener jeg det er passende at starte 4-5 måneder før prøven, idet hunden skal være i besiddelse af en vis sporsikkerhed. Dette kan hunden godt have efter 6-7 træninger, men det er ikke sikkert at føreren på denne korte tid har lært sin hund at kende, hvilket har stor betydning, idet der er tale om et samarbejde mellem hund og fører.
Afmærkning af spor
Er du ikke skovvandt brug tydelige markeringer for eksempel en bambus pind med en plastic strimmel i klar farve. I knækkene kan du sætte to pinde.
En tydelig markering er meget vigtig under træningsarbejdet, idet du her skal rette din hund. Er du selv i tvivl, hvor sporet er, og retter din hund, som ved bedre, risikerer du at ødelægge hunden og træningsarbejdet må indstilles i en periode.
Billede 123.jpg
Når du har fået lidt mere erfaring, anbefales det, at du bruger skovens materialer, det kan være en stub – et væltet træ – afknækkede grene lagt som pil.
BRUG ALDRIG SAMME SPOR TIL SAMME HUND
1. find et egnet terræn
2. Undersøg om du må bruge det
3. anskaf blod og vildtdele
4. find ud af om der i nærheden er en anden sporinteresseret
5. Læg blod på sporet om formiddagen. (brug gummistøvler – afsætter mindre fært)
6. Træn når sporet er 4-5 timer gammelt. Yngre hunde (6-15 mdr) kan startes på nylagte spor
7. Hunden luftes i den almindelige line
8. Hunden føres hen til anskudsstedet (sporets start)
9. Sporline findes frem og sætte på hunden
10. Sæt dig sammen med hunden og undersøg anskudsstedet. Husk at hunden skal have god tid. Brug dit kommando ord (find sporet – find bukken – søg sporet eller andet, det skal bare være den samme ordre)
11. Går hunden af sporet fører du den tilbage, hvor fejlen opstod og bruger kommandoen igen.
12. Når hunden finder vildt delen roses den ligegyldigt hvor mange fejl den har levet inden.
13. Er hunden glad for vildtdelen bæres den gerne tilbage til udgangspunktet.
schweiss cekesi.JPG