Spring til indhold

Hvalpe mental beskrivelse

Kennel Lewanika var  allerførste Ridgeback kennel i Danmark til at benytte sig af det evalueringsværktøj en hvalpemental beskrivelse udgør. Og vi har fået samtlige kuld født her beskrevet og går selv ud og beskriver også selv andre opdrætteres kuld.

link til video om en klar 2’er hvalp som netop er vokset op til at blive en fantastisk brugshund

testsort.JPGBeskrivelsen er ikke et endegyldigt facit på den færdige voksne hund, mere et øjebliksbillede af hvalpens anlæg, styrker og svagheder og kan være et glimrende værktøj i arbejdet med at få den rigtige hvalp til den rigtige familie. Som erfarne opdrættere ser vi meget i den daglige omgang med hvalpene som også hjælper til denne beslutning, men hvalpe beskrivelsen kan understrege punkter vi allerede kender, men sandelig også gøre opmærksom på ting hvalpen måske ikke har vist før den er blevet taget væk fra den trygge søskendeflok og daglige omgivelser.

Pkt. A-E siger noget om hvalpens medfødte sociale egenskaber og temperament, dvs. tendens til at dominere underkaste sig.
Pkt. F-I siger noget om dens medfødte evner for samarbejde og dressur
Udførelse og bedømmelse:
Testen skal foregå på et afgrænset område, som er nyt for hvalpen, gerne på størrelse med en almindelig dagligstue. Det må ikke være fyldt med spændende nye genstande eller tilskuere!!!
Skriveren forholder sig passiv, helst uden for området.
A Social interesse: Lyst til social kontakt, tillid eller afhængighed
Anbring hvalpen i test-området. Fra et par meters afstand lokker testeren hvalpen til sig ved at klappe forsigtigt i hænderne og gå ned i knæ. Testeren skal lokke i retning væk fra det sted, hvor hvalpen kom ind på området.
l: H. kommer villigt, halen oppe, springer op, bider hænderne
2: Kommer villigt, halen oppe, “giver pote”, slikker hænderne
3: Kommer villigt, halen oppe,
4: Kommer villigt, halen nede
5: Kommer tøvende, halen nede
6: Kommer overhovedet ikke
B Vilje til at følge: Grad af interesse for at følge efter (flokfølelse).Ikke at følge efter tyder på afhængighed. Rejs dig op og gå væk fra hvalpen på normal måde. Vær sikker på, at hvalpen ser at du går væk.
l: Følger villigt, halen oppe, kommer ind mellem benene bider i fødderne
2: Følger villigt, halen oppe
3: Følger villigt, halen oppe
4: Følger villigt, halen nede
5: Følger tøvende, halen nede
6: Følger ikke eller går sin vej
C. Fysisk dominans: Tendens til dominant eller underdanig adfærd. Hvorledes hvalpen accepterer stress, når den domineres socialt/fysisk.
Knæl ned og rul roligt hvalpen om på ryggen og hold den med een hånd i fulde 30 sekunder.
 
l: Kæmper voldsomt, kradser, bider
2: Kæmper vildt, kradser
3: Slapper af, kæmper, slapper efter nogen øjenkontakt
4: Kæmper, slapper så af
5: Ingen modstand
6: Ingen modstand, anstrenger sig for undgå øjenkontakt
testpink.JPGD.Social dominans: Grad af accept af social dominans. Hvalpen kan måske forsøge at dominere ved at springe op og nappe, eller den er uafhængig og går sin vej.
Lad hvalpen stå op og stryg den blidt fra hovede til ryg, mens du knæler ved siden af. Bliv ved med at stryge indtil en genkendelig adfærd viser sig.
l: Springer op, bruger poterne, bider, knurrer
2: Springer op, bruger poterne
3: Trykker sig op ad testeren og forsøger at slikke hans ansigt
4: Vrider sig, slikker hænderne
5: Lægger sig på ryggen, slikker hænderne
6: Går sin vej og bliver væk
E “Højde”-dominans: Grad af accept af dominans, når hvalpen ikke har nogen kontrol over situationen.
Bøj dig ned og flet fingrene med håndfladerne under hvalpens mave. Løft den op så den lige slipper jorden. Hold den der i fulde 30 sekunder
l: Kæmper voldsomt, bider, knurrer
2: Kæmper voldsomt
3: Ingen kamp, afslappet
4: Kæmper, slapper af, slikker
5: Ingen kamp, slikker hænderne
6: Ingen kamp, stivner
F. Apportering: Grad af samarbejdsvilje med mennesker; der er et højt sammenfald mellem evnen til at apportere og udviklingen af dygtige førerhunde, dressurhunde og markprøve hunde.
Knæl ved siden af hvalpen og få dens opmærksomned med en papirkugle. Når hvalpen viser interesse og ser på, kastes kuglen 1-2 meter foran hvalpen.
l: Jager kuglen, samler den op og løber sin vej med den
2: Jager kuglen, står over den, kommer ikke tilbage
3: Jager kuglen, og”kommer tilbage til testeren med den
4: Jager kuglen, og kommer tilbage til testeren uden
5: Begynder at jage kuglen, taber interessen
6: Jager ikke kuglen
G. Lydfølsomhed: Grad af følsomhed over for lyde (kan også være en primitiv test for døvhed)
Anbring hvalpen midt i området. Testeren eller skriveren laver en skarp lyd ca. en meter fra hvalpen. En stor met.alske slået to gange på en gryde er udmærket.
l: Lytter, lokaliserer lyden, går imod den, gør
2: Lytter, lokaliserer lyden, gør
3: Lytter, lokaliserer lyden, viser nysgerrighed og går mod lyden
4: Lytter, lokaliserer lyden
5: Kryber sammen, bakker væk, gemmer sig
6: Ignorerer lyden, viser ingen nysgerrighed
21roed.JPGH. Synspåvirkelighed (byttedrift): Grad af intelligent reaktion på et fremmed objekt (som bevæger sig)
Anbring hvalpen midt i området. Bind en snor om en storklud og ryk den over gulvet ca. en meter fra hvalpen.
l: Kigger, angriber og bider
2: Kigger, gør og har halen i vejret
3: Kigger nysgerrigt, forsøger at undersøge kluden
4: Kigger, gør, halen mellem benene
5: Løber sin vej, gemmer sig
Fortolkning af testresultaterne
Pkt. A-E: Temperament
Overvejende l-taller:
En hvalp, der konsekvent får l i temperaments-delen af testen, er en ekstremt dominerende, aggressiv hvalp, som nemt provokeres til at bide. Dens dominerende natur vil få den til at forsøge at modsætte sig menneskers lederskab, og kræver således en særdeles erfaren fører. Denne hvalp er et dårligt valg for de fleste mennesker, og den vil befinde sig bedst som arbejdshund, f.eks. vagt- eller politihund.
Overvejende 2-taller:
Denne hvalp er dominerende og selvsikker. Den kan provokeres til at bide; den accepterer dog gerne en fører, som er bestemt, konsekvent og erfaren. Det er ikke en hund for en tøvende, ubeslutsom person. I de rette hænder har den mulighed for at udvikle sig til en fornem arbejds- eller konkurrencehund, og kan tilpasse s19 en voksen familie, forudsat at ejerne ved hvad de har med at gøre.
Overvejende 3-taller:
Denne hvalp er udadvendt og venlig og vil befinde sig godt i omgivelser, hvor den får regelmæssig træning og motion. Den har et fleksibelt temperament, som nemt tilpasser sig forskellige miljøer, forudsat at den behandles korrekt. Den kan være lidt for meget hund for småbørnsfamilier eller ældre, stillesiddende ægtepar.
Overvejende 4-taller:
En hvalp, der får flest 4-taller, er let at kontrollere og den tilpasser sig nemt. Dens underdanige natur vil gøre, at den konstant overlader styringen til sin fører. Denne hvalp er nem at opdrage, pålidelig sammen med børn og, selvom den mangler selvtillid, den vil.være en førsteklasses familiehund. Den er normalt mindre udadvendt end en 3-tals-hvalp, men dens væsen er blidt og kærligt.
Overvejende 5-taller:
Dette er en hvalp, som er ekstremt underdanig og usikker. Den knytter sig meget nært til sin fører, og kræver regelmæssigt selskab og opmuntring for at blomstre. Hvis den behandles forkert, vil den vokse sig meget sky og frygtsom. Af den grund vil den udvikle sig bedst i et forudsigeligt, velstruktureret miljø, med ejere som er tålmodige og ikke meget krævende, f.eks. et ældre ægtepar.
Overvejende 6-taller:
En hvalp, der konsekvent får 6-taller, er uafhængig og uinteresseret i mennesker. Den vil blive en hund, som ikke er demonstrativt kærlig, og som kun har et lille behov for menneskeligt selskab.
Generelt er det sjældent at se ordentligt socialiserede hvalpe opnå denne bedØmmelse; men der findes racer, som er avlet til særlige formål (f.eks. basenji’er, støvere og visse slædehunde), der kan udvise denne grad af uafhængighed. For at udvikle sig som ønsket kræver disse hunde arbejdsopgaver, som ikke er afhængig af stærke bånd til deres fører.
Pkt. F-I: Dressurmodtagelighed
Resten af hvalpetesten er en bedømmelse af lydighedspotentiale og arbejdsevne, og den giver et generelt billede af hvalpens intelligens, arbejdsglæde og vilje til at arbejde med et menneske. For de fleste ejere vil en god selskabshund få 3 og 4-taller i denne del af testen. Hvalpe, der scorer en kombination af 1- og 2-taller, kræver førere, som er i stand til at få de bedste aspekter af hvalpenes egenskaber frem i dem.

Pkt. A-E siger noget om hvalpens medfødte sociale egenskaber og temperament, dvs. tendens til at dominere underkaste sig.Pkt. F-I siger noget om dens medfødte evner for samarbejde og dressur

Udførelse og bedømmelse:Testen skal foregå på et afgrænset område, som er nyt for hvalpen, gerne på størrelse med en almindelig dagligstue. Det må ikke være fyldt med spændende nye genstande eller tilskuere!!!Skriveren forholder sig passiv, helst uden for området.
A Social interesse: Lyst til social kontakt, tillid eller afhængighedAnbring hvalpen i test-området. Fra et par meters afstand lokker testeren hvalpen til sig ved at klappe forsigtigt i hænderne og gå ned i knæ. Testeren skal lokke i retning væk fra det sted, hvor hvalpen kom ind på området.l: H. kommer villigt, halen oppe, springer op, bider hænderne2: Kommer villigt, halen oppe, “giver pote”, slikker hænderne3: Kommer villigt, halen oppe, 4: Kommer villigt, halen nede5: Kommer tøvende, halen nede6: Kommer overhovedet ikke
B Vilje til at følge: Grad af interesse for at følge efter (flokfølelse).Ikke at følge efter tyder på afhængighed. Rejs dig op og gå væk fra hvalpen på normal måde. Vær sikker på, at hvalpen ser at du går væk.l: Følger villigt, halen oppe, kommer ind mellem benene bider i fødderne2: Følger villigt, halen oppe3: Følger villigt, halen oppe4: Følger villigt, halen nede5: Følger tøvende, halen nede6: Følger ikke eller går sin vej
C. Fysisk dominans: Tendens til dominant eller underdanig adfærd. Hvorledes hvalpen accepterer stress, når den domineres socialt/fysisk.Knæl ned og rul roligt hvalpen om på ryggen og hold den med een hånd i fulde 30 sekunder.l: Kæmper voldsomt, kradser, bider2: Kæmper vildt, kradser3: Slapper af, kæmper, slapper efter nogen øjenkontakt 4: Kæmper, slapper så af5: Ingen modstand6: Ingen modstand, anstrenger sig for undgå øjenkontakt
D.Social dominans: Grad af accept af social dominans. Hvalpen kan måske forsøge at dominere ved at springe op og nappe, eller den er uafhængig og går sin vej.Lad hvalpen stå op og stryg den blidt fra hovede til ryg, mens du knæler ved siden af. Bliv ved med at stryge indtil en genkendelig adfærd viser sig.l: Springer op, bruger poterne, bider, knurrer2: Springer op, bruger poterne3: Trykker sig op ad testeren og forsøger at slikke hans ansigt4: Vrider sig, slikker hænderne5: Lægger sig på ryggen, slikker hænderne6: Går sin vej og bliver væk
E “Højde”-dominans: Grad af accept af dominans, når hvalpen ikke har nogen kontrol over situationen.Bøj dig ned og flet fingrene med håndfladerne under hvalpens mave. Løft den op så den lige slipper jorden. Hold den der i fulde 30 sekunder
l: Kæmper voldsomt, bider, knurrer 2: Kæmper voldsomt3: Ingen kamp, afslappet4: Kæmper, slapper af, slikker5: Ingen kamp, slikker hænderne 6: Ingen kamp, stivner
F. Apportering: Grad af samarbejdsvilje med mennesker; der er et højt sammenfald mellem evnen til at apportere og udviklingen af dygtige førerhunde, dressurhunde og markprøve hunde.Knæl ved siden af hvalpen og få dens opmærksomned med en papirkugle. Når hvalpen viser interesse og ser på, kastes kuglen 1-2 meter foran hvalpen.l: Jager kuglen, samler den op og løber sin vej med den 2: Jager kuglen, står over den, kommer ikke tilbage3: Jager kuglen, og”kommer tilbage til testeren med den 4: Jager kuglen, og kommer tilbage til testeren uden 5: Begynder at jage kuglen, taber interessen6: Jager ikke kuglen
G. Smertefølsomhed: Grad af følsomhed over for fysisk smerte.Tag fat i huden mellem tæerne på en forpote og tryk let, så kraftigere, indtil der kommer en reaktion, mens du tæller langsomt til 10. stop så snart hvalpen trækker poten til sig eller viser tegn på ubehag.l: Tæller til 8-10 før reaktion 2: Tæller til 6-7 før reaktion3: Tæller til 5-6 før reaktion4: Tæller til 2-4 før reaktion5: Tæller til 1-2 før reaktion
H. Lydfølsomhed: Grad af følsomhed over for lyde (kan også være en primitiv test for døvhed)Anbring hvalpen midt i området. Testeren eller skriveren laver en skarp lyd ca. en meter fra hvalpen. En stor met.alske slået to gange på en gryde er udmærket.l: Lytter, lokaliserer lyden, går imod den, gør2: Lytter, lokaliserer lyden, gør3: Lytter, lokaliserer lyden, viser nysgerrighed og går mod lyden4: Lytter, lokaliserer lyden 5: Kryber sammen, bakker væk, gemmer sig6: Ignorerer lyden, viser ingen nysgerrighed
I. Synspåvirkelighed (byttedrift): Grad af intelligent reaktion på et fremmed objekt (som bevæger sig, LN’s bemærkning)
. Anbring hvalpen midt i området. Bind en snor om en storklud og ryk den over gulvet ca. en meter fra valpen.l: Kigger, angriber og bider2: Kigger, gør og har halen i vejret3: Kigger nysgerrigt, forsøger at undersøge kluden4: Kigger, gør, halen mellem benene 5: Løber sin vej, gemmer sig
Fortolkning af testresultaterne
Pkt. A-E: Temperament
Overvejende l-taller:En hvalp, der konsekvent får l i temperaments-delen af testen, er en ekstremt dominerende, aggressiv hvalp, som nemt provokeres til at bide. Dens dominerende natur vil få den til at forsøge at modsætte sig menneskers lederskab, og kræver således en særdeles erfaren fører. Denne hvalp er et dårligt valg for de fleste mennesker, og den vil befinde sig bedst som arbejdshund, f.eks. vagt- eller politihund.
Overvejende 2-taller:Denne hvalp er dominerende og selvsikker. Den kan provokeres til at bide; den accepterer dog gerne en fører, som er bestemt, konsekvent og erfaren. Det er ikke en hund for en tøvende, ubeslutsom person. I de rette hænder har den mulighed for at udvikle sig til en fornem arbejds- eller konkurrencehund, og kan tilpasse sig en voksen familie, forudsat at ejerne ved hvad de har med at gøre.
Overvejende 3-taller:Denne hvalp er udadvendt og venlig og vil befinde sig godt i omgivelser, hvor den får regelmæssig træning og motion. Den har et fleksibelt temperament, som nemt tilpasser sig forskellige miljøer, forudsat at den behandles korrekt. Den kan være lidt for meget hund for småbørnsfamilier eller ældre, stillesiddende ægtepar.
Overvejende 4-taller:En hvalp, der får flest 4-taller, er let at kontrollere og den tilpasser sig nemt. Dens underdanige natur vil gøre, at den konstant overlader styringen til sin fører. Denne hvalp er nem at opdrage, pålidelig sammen med børn og, selvom den mangler selvtillid, den vil.være en førsteklasses familiehund. Den er normalt mindre udadvendt end en 3-tals-hvalp, men dens væsen er blidt og kærligt.
Overvejende 5-taller:Dette er en hvalp, som er ekstremt underdanig og usikker. Den knytter sig meget nært til sin fører, og kræver regelmæssigt selskab og opmuntring for at blomstre. Hvis den behandles forkert, vil den vokse sig meget sky og frygtsom. Af den grund vil den udvikle sig bedst i et forudsigeligt, velstruktureret miljø, med ejere som er tålmodige og ikke meget krævende, f.eks. et ældre ægtepar.
Overvejende 6-taller:En hvalp, der konsekvent får 6-taller, er uafhængig og uinteresseret i mennesker. Den vil blive en hund, som ikke er demonstrativt kærlig, og som kun har et lille behov for menneskeligt selskab.Generelt er det sjældent at se ordentligt socialiserede hvalpe opnå denne bedømmelse; men der findes racer, som er avlet til særlige formål (f.eks. basenji’er, støvere og visse slædehunde), der kan udvise denne grad af uafhængighed. For at udvikle sig som ønsket kræver disse hunde arbejdsopgaver, som ikke er afhængig af stærke bånd til deres fører.

Pkt. F-I: Dressurmodtagelighed
Resten af hvalpetesten er en bedømmelse af lydighedspotentiale og arbejdsevne, og den giver et generelt billede af hvalpens intelligens, arbejdsglæde og vilje til at arbejde med et menneske. For de fleste ejere vil en god selskabshund få 3 og 4-taller i denne del af testen. Hvalpe, der scorer en kombination af 1- og 2-taller, kræver førere, som er i stand til at få de bedste aspekter af hvalpenes egenskaber frem i dem.